Jeg har været på posthuset. Der var kø. Intet nyt eller uventet. Det gav mig tid til at se mig lidt omkring. Og ud over, at der som altid manglede kuglepenne ved “formularskrivningsdisken”, så lagde jeg mærke til en anden ting:

Post Danmark har valgt at opdele vores land på en anden måde end de fleste.

Hvem kender øst og vest?

Vi udkæmper alle mulige kampe mellem “øst og vest” (tænk Hammerslag), og her trækkes skillelinjen ved Storebælt. Det er sådan de fleste tænker “øst” og “vest” – men altså ikke Post Danmark.

Deres to hovedterminaler ligger nemlig i Fredericia og Brøndby og sidstnævnte håndterer post til fyn. Skiltene er tydeligvis organiseret efter, hvordan Post Danmark er opbygget – ikke efter, hvordan deres kunder tænker.

Post Danmark må organisere øst og vest fuldstændig som det passer ind i forretningen. Det er ikke dét jeg anfægter. Men når de nu lægger en del af sorteringen ud til kunden, så vil det være smart at tænke organiseringen ud fra kundens perspektiv og virkelighed.

Det er ikke sådan lige at ændre, at Fredericia-terminalen håndterer fyn. Men så drop dog øst og vest betegnelsen. Det må unægteligt give nogle fejl, som resulterer i længere leveringstid = dårligere serviceniveau (og det har Post Danmark vist ikke brug for!). Det koster også flere penge, da der er mere håndtering = dyrere porto til næste år.

Jeg synes Post Danmark skal droppe øst og vest-betegnelsen, og i stedet tegne et fint piktogram på hvert skilt, der angiver hvilke dele af landet buret dækker. Så er det også til at finde ud af for de kunder, der ikke kan læse så godt eller ser dårligt. (Og mens de får tegnet piktogrammer, kunne de jo bytte om på skiltene, så vest er til ve(n)st(re) og dermed passer med de store danmarkskort fra skoletiden.)

Pointen

Den vigtige pointe her er at se på forretningen ud fra kundens perspektiv. Skulle jeg sende en pakke til min moster på fyn, så ville jeg putte den i “vest”. Hvilket er forkert. Men det opdager jeg aldrig. Til gengæld får min moster pakken en dag senere – og Post Danmark får en ekstra håndtering og endnu værre; et ry for at være langsom.